Ramsløgets herligheder

I denne tid skyder Ramsløg, Allium ursinum hastig vej op igennem skovbunden, mange steder rundt om i Danmark. specielt i lysskove ved østvendte kyster, finder den plads til, at beklæde skovbunden med store hvide blomsterflader og der sprede sin karakteristiske kraftige løgduft.
nogen finder duften en anelse kras, hvorimod jeg selv synes den er frisk skøn og tung på den fede måde. Planter der manifesterer deres tilstedeværd, holder jeg af

Restaurant Noma betegner netop Ramsløg som en af nordens mest aktueller grøntsager i køkkenet og er efter min mening en alt for overset grøntsag og urt. Den kan bruges i mange retter og menuer, enten som primær grøntsag eller sekundær. Alt efter ens smag.

Udover at være en skovbundsplante og en køkkenurt, kan Ramsløg også bruges som prydstaude i haven. Nogen synes den breder sig for meget. Men med lidt jævnlig lugning løbene hvert år, så kan den sagtens holdes på afgrænsede områder.

Den gør sig godt under mindre og større træer, hvor jorden er humusrig. Den holder af let fugtige vækstbetingelser, men det er ikke et krav. Jeg selv har den under en Cypres og her er der ofte tørt allerede fra tidligt forår og hen over sommeren i perioder. Men den kommer stadig troligt op hvert forår og indtager sin plads, langs stensætningen på nordsiden af huset.
Ramsløg behøver ikke at betragtes som en solitær bundplante. Den kan lige så vel plantes sammen med Storkonvaller, Dansk Ingefær samt anemoner.

Jeg har set og oplevet meget smukke skovbunds og park scenerier, hvor netop Ramsløg var en bærende del af det naturlige plantemiljø eller en bevidst del af plantevalget. Begge tilfælde for mig stående som tegn på foråret og den naturlige planterigdom vi også kan finde i vores egen natur.

Ønsker man Ramsløg udelukkende for brugbarhedens skyld, kan den dyrkes enten i potter eller på rækker i køkkenhaven, hvor man så her kan plukke de første friske grønne skud og bruge direkte i salaten eller i madlavningen. Ramsløg har et højt indhold af C-vitamin, som er godt for immunforsvaret.

Har man en plante klump, kan denne deles og udplantes videre. Dette gøres i det tidlige forår marts/april. Udsåning med frø kan ske i efteråret eller om foråret. Herefter har man Ramsløg klar til brug på 2-3 året.

Skulle man efter den seneste tids omtale af Ramsløg, få lyst til at have dem hjemme i haven, vil jeg tilråde folk til enten at købe deres Ramsløg på lokale plantemarkeder eller på planteskolen. Gå nu ikke ud i skoven og grav den op, blot fordi det er nemt. Værn om vores natur og nyd den.

Kommentarer

Populære opslag