narcisser i haven


Botaniske Narcisser

- Få din egen forårs blomsterne eng af narcisser i baghaven

Hvad vil være mere romantisk og sjæleligt revitaliserende end, at sætte sig midt ud i sin egen eng af Narcisser på en solskinsdag i april ? Ja jeg kan ikke forestille mig ret meget andet.



Jeg har netop haft den privilegerede fornøjelse, at sidde forårslunt under gyldenbrune trækroner af vangraner, majestætisk smukt plantet på en græsklædt bakkekam fuld af bølgende tæpper af narcisser. Stedet er Valley Garden, Windsor Great Park, Berkshire. Sjældent har jeg indfundet mig i et så smukt og fredfuldt sted. Fast besluttet er jeg nu på, at genskabe et lignende univers i min egen have – dog i en noget mindre skala.

Og så er det heller ikke svære end som så. Med de rette vækstbetingelser og løg i hånden, så er det faktisk muligt, at skabe sin egen eng af narcisser i baghaven. Nogle arter af narcisser forvilder sig dog bedre end andre. Her er det vigtigt, at du vælger de botaniske arter. I øvrigt gælder det for mange andre løgvækster, at de botaniske arter forvilder sig bedst.

Vigtigt er det, at du tager et tjek på din bonitet, jordbundsforhold inden du bare kaster løgene i jorden. Skal dine narcisser forvilde sig succesfuldt, kræver de forskellige narcis arter dog lidt forskellige jordbundsforhold. I naturen vokser narcisser ofte i kolonier på små lokaliteter hvor forholdende ikke altid er ens. Fælles for dem er, at de holder af en humusrig jordbund.

Tre narcis vildarter som jeg særligt holder af er Narcissus pseudonarcissus, Narcissus cyclameneus og Narcissus bulbocodium. Jeg vil indskyde, at de med deres specielle og bedårende karaktertræk ikke tilhøre de mest udbredte i danske haver, og kan være lidt svære at fremskaffe i handlen. De kan dog skaffes ved søgen på nettet eller diverse plantemarkeder. Alternativt kan du bede dit lokale havecenter skaffe dem hjem til dig.

Narcissus pseudonarcissus, påskelilje hvortil der findes adskillige underarter er vildt udbredt i store dele af Europas fugtige enge og skovlysninger. De kan variere i udseende og farve og kønnest synes jeg de lidt lavere typer er, hvor kronbladende er lysgule med mørkere gul trompet. Deres lidt mere kompakte vækstfrom på omkring 25-30cm i højde, gør dem fint egnet til plæner uden de vælter rundt. Blomstringen finder sted fra april-maj og de trives fint i en humusrig veldrænet let jordbund.





N. cyclamineus, iberisk narcis er en vildart der er kendetegnet ved sin sjove lille fremadrettede gule trompet og tilbagestående gule kronblade, som står de i  den stiveste modvind. Den fine lille narcis bliver omkring 20cm i højden og blomster fra slutningen af april. Den trives rigtig fint med at vokse i en let sur til neutral jordbund som er humusrig og let fugtig. Den egner sig dermed fint, hvis man har et lidt fugtigt sted i haven eller på kanten af en lille bæk eller havedam.






N. bulbocódium var. citrinus, krinolinenarcis er en anden lille 15cm høj charmerende narcis der med sin karakteristiske citrongule trompet med næsten uanseelige krans af kronblade egner sig til, at forvilde sige i havens skovbede, langs buskadser og i græsplænen. Den kræver en god husmusrig veldrænet jordbund. Denne lille fine næsten spinkle narcis blomster i slut april og foretrækker en fugtig jordbund i vækstsæsonen. 











Alternative botaniske arter der egner sig til at forvilde sig i haven og som er lidt nemmere at få fingrene i er eksempelvis Narcissus actaea, N. February Gold, N. Carlton. Måske en flink nabo har nogle grupper du kan få en bid af eller du selv køber dem i dit lokale havecenter.

Påskeliljer kan også fint mikses med andre løgtyper i plænen. Det kan for eksempel være krokus. Krokus er nogle af de mest velegnede løg arter til plæner og en ægte forårsbebuder med farve.


Løgene lægges i efteråret og i en dybde af ca. halvanden til det dobbelte af løgets tykkelse. Er jorden meget leret kan du med fordel forbedre den ved, at iblande kompost, sand og eventuelt lidt spagnum til det de løgtyper der kræver det let surt.

Til efteråret vil planteskoler og havecentre igen bugne af blomsterløg til haven. Giv den gas og få lagt et væld af løg i plænen. I foråret 2014 kan du så i et gyldent blomsterhav af narcisser nyde en god havebog i forårssolen. Det er i hvert fald min løgplan.

Kommentarer

Populære opslag