10 tips tip krukkekøkkenhaven

10 tips til krukkekøkkenhaven

Jesper Corfitzen giver 10 nemme tips til en flot køkkenhave i krukker

1. Man kan dyrke planter i alle mulige beholdere: lerpotter, plastikkummer, metaldåser, murerspande osv.
2. Sørg for, at beholderen har huller i bunden, så overskydende vand kan løbe ud.
3. Læg altid drænmateriale, f.eks. lecakugler eller potteskår, i bunden af beholderen, så rødderne ikke står og sopper.
4. Brug gerne pottejord med ler og en smule sand i. Leret holder på fugten og tilfører mineraler.
5. Lidt kompost på toppen giver ekstra næring. Mange genbrugsstationer tilbyder gratis kompost om foråret.
6. Køkkenhaver i krukker tørrer forholdsvis hurtigt ud, så vær vaks med vandingen.
7. Vand ordentligt igennem i stedet for at sjatvande. På varme dage er det bedst at gennemvande jorden morgen eller aften.
8. Husk at gøde jorden. Hver gang man vander, trækkes der lidt næring ud af jorden.
9. Så og plant gerne forskudt, så du hele tiden tilfører minikøkkenhaven nye afgrøder. Purløg og radiser kan høstes allerede i det tidlige forår, og krydderurter kan man have glæde af langt ud på efteråret.
10. Drop perfektionismen. Hav det sjovt, og gå efter glæden ved at se noget, som du kan spise, vokse frem.

Tre bøger kan hjælpe dig på vej:

Dyrk i felter
’Kvadratmeterhaven’ handler om at dyrke spiselige afgrøder og blomster i bede på en gange en meter, der så inddeles i ni felter. Det giver overskuelighed, ikke mindst for nye havedyrkere.

I felterne dyrker man et bestemt antal planter alt efter art. Er det kål, er der plads til ét hoved, er det salat, kan der stå fire planter, er det radiser, er der plads til 32. Bogen guider læseren fra planlægning af haven og fremstilling af rammerne til dyrkning og høst.
Der er også eksempler på velegnede klatreplanter til de små, kvadratiske haver og tip til, hvordan man kan forlænge sæsonen fra det tidligere forår og frem til vinteren. 

Små haver

’Mad fra små haver’ er en oversat bog med ideer til at indrette en lille have eller terrasse og dyrke i højbede og krukker. Der er fokus på både pynt og nytte. Kasser, potter, kurve, spande og sågar børnenes gamle trillebør kan bruges til at dyrke i.

De flytbare voksesteder er bl.a. et hit, hvis man vil have mulighed for at stille de kønneste vækster forrest. Planter som mynte, der breder sig voldsomt, har ligefrem godt af at blive tøjlet i krukker, fremhæver forfatteren. Men tjek lige, om anvisningerne for såtidspunkter matcher danske forhold – det er ikke altid tilfældet i oversatte bøger.

Køkkenhave i flere formater 

’Aarstidernes køkkenhave’ er en grundbog med anvisninger på, hvordan man dyrker 90 forskellige grøntsager, urter og bær i haven, drivhuset og på altanen. Er pladsen begrænset, anbefaler Aarstidernes gartner Frank van Beek, at man f.eks. dyrker i krukker, altankasser, store gryder og gamle trækasser.
Salater, krydderurter, jordbær og spinat er ikke så pladskrævende, men det kan også være flot med en artiskok, squash eller hokkaido i en krukke. Fordelen ved at dyrke i små beholdere er, at der kan plantes tættere end i en almindelig have, fordi planterne kan hænge ud over kanterne og brede sig ud til siderne. Ulempen er, at man ret møjsommeligt skal sørge for, at planterne har nok gødning og vand.
Kilde: Jesper Corfitzen, havefaglig leder i Haveselskabet

Kommentarer

Populære opslag