Haven skal have sin efterårs- og vintergennemgang


Haven skal have sin efterårs- og vintergennemgang


Så kom den. Nattefrosten. Og det er som om, at det kommer bag på os hvert eneste år. Men måske i særdeleshed i år, hvor vejret har vist sig fra en noget varmere side end sædvanligt.

Men nu er den her altså, og så skal haven have sin efterårs- og vintergennemgang.


Og hvad går det så ud på? Vi spørger havefaglig leder i Haveselskabet, Jesper Corfitzen.










- Ja, først og fremmest vil jeg sige, at man endelig ikke skal fortvivle, hvis man ikke har fået taget sig sine vinterforholdsregler endnu. Det er altså bare lige en enkelt nat med frost, vi har haft, og der er stadig lunt i jorden.
- Der kan sagtens komme en periode med varmere temperaturer, og så kan man godt trække den lidt endnu. Men det er klart, at mange af de planter vi har i vores have, på vores terrasse og på altanen, de kan ikke klare en vinter udenfor.

Knoldene skal ind og tørre
Først og fremmest er der knoldene, fx dahlia, gladiolus og knold begonie.
- De skal graves op, toppene skal klippes af, knoldene skal børstes fri for jord, og så skal de ind og ligge til tørre i skuret, udhuset eller bryggerset. De må endelig ikke ligge i lag oven på hinanden, for så tørrer de ikke så godt, og så får både skimmelsvamp og mug gode vilkår.
- I takt med at de tørrer, kan man børste den sidste rest af jord af. Det er vigtigt, at de ligger et sted med god luftcirkulation og en temperatur mellem 7 og 13 grader.
Og hold øje med knoldene gennem vinteren, pointerer Jesper Corfitzen. Så du får fjernet de knolde, der får mug eller svamp.


De eksotiske planter
Rigtig mange er begyndt at have eksotiske planter som citrus, laurbær eller oliven i potter på terrassen eller altanen.
- De kan sagtens klare en enkelt nats frost. Her i begyndelsen kan de nøjes med at komme ind i en carport eller på en overdækket terrasse, hvor de kan stå en periode. Eventuelt med et tæppe rundt om potten. Her skal de stå så længe som muligt, indtil der kommer frost for alvor.
- Så skal de nemlig ind i et frostfrit udhus eller et koldt værelse. Endelig ikke ind i stuen, for der er alt for varmt og tørt, og så taber de bladene og bliver kedelige. Vand planterne sparsomt hver 14. dag og brug eventuelt vandforstøver på bladene et par gange i løbet af vinteren, forklarer Jesper Corfitzen.
Selv om planterne kommer ind på vinter-ophold, skal de stadig have lys. Hvis ikke der kommer lys ind i det skur eller udhus, hvor planterne opbevares om vinteren, kan man give dem et par timers LED-plantelys om dagen.

Agapanthus (skærmlilje)
Der findes flere forskellige typer af agapanthus, også kaldet skærmlilje, som er blevet meget populære at have i potter. De kan godt være lidt besværlige at have med at gøre om vinteren, understreger Jesper Corfitzen.
- Den traditionelle agapanthus africanus, afrikansk skærmlilje, med de store blomster og brede blade skal helst opbevares i et miljø med en temperatur på 8-12 grader, have lys, og vandes sparsomt. Det vil måske sige i omegnen af fem gange i løbet af vinteren.
- Den kan godt få lidt slatne og brune blade, og de skal bare trækkes af efterhånden.
Det vigtigste er, at den ikke får lov at vokse eller skyde i løbet af vinteren, for så har den brugt al sin energi på det, inden foråret og sommeren, hvor vi jo gerne vil have den til at vokse, og blomstre ikke mindst.
Der er også en anden type, agapanthus campanulatus, klokke skærmlilje , som er lidt mindre, mere hårdfør og har mindre blomster. Den skal have en lidt anderledes behandling.
- Den stammer fra nogle andre egne, hvor der er lidt koldere. Så den skal helst holdes på omkring 4-8 grader. Den skal slet ikke have vand, og den må gerne visne helt ned. Her skal man også bare, ligesom med den traditionelle agapanthus, trække bladene af efterhånden som de visner.
- På en lun plads, udplantet og med tildækning, kan man forsøge at have den udendørs hele året.

Pelargonier og begonier
De gode gamle bedstemor-blomster som pelargonier og begonier kan også sagtens overvintre, hvis man bare tager dem ind.
- De skal stå køligt men frostfrit, have en sparsom vanding, og så skal de klippes langt tilbage en gang i januar måned. Så skyder de på ny, og så kan man faktisk også lave nye stiklinger, som sættes i vand, så de får rødder. Og så har man faktisk fået en helt ny plante i tilgift.
- I det hele taget har jeg indtryk af, at det er blevet meget populært at tage fat i den gamle tankegang, som vor bedstemor havde, med at tage planterne ind, bevare dem og lave nye stiklinger, siger Jesper Corfitzen.
Hortensia i potte bør også stilles, hvor der læ og dækkes med nogle grangrene. Beskæring sker til foråret, lige når de begynder at skyde, og man kan se, hvor der er liv. Bortklip kun visne blomsterstande og dødt ved.

Plantehotel
En helt anden mulighed for overvintring af sine eksotiske planter er at få dem passet på et såkaldt plantehotel, pointerer Jesper Corfitzen.
Der findes steder i landet, hvor de har opvarmede drivhuse, og hvor man mod betaling kan få sine planter vinteropbevaret. Så er man helt ud over selv at skulle have både arbejdet og den korrekte pasning af de lidt besværlige eksotiske planter vinteren over.

Den overordnede vinterbeskyttelse
Det er ikke kun potterne, der har godt af at få vinterbeskyttelse. Det har resten af haven sådan set også.
- Det kan være en god ide at dække bede, fx med nye roser, til med grangrene. Det samme gælder vindudsatte steder i haven, der kan planterne også kan have godt af at blive dækket til med grangrene. Specielt en periode med kraftig vind og barfrost kan være hård.
- Og har man planter langs fortove eller gangstier, så kan man med fordel beskytte dem mod saltning i vinteren med fx halmmåtter. I det hele taget kan jeg kun fraråde, at man salter om vinteren, fordi det svider planterne af. Men langs offentlig gade og fortov kan man jo altså ikke selv bestemme det.

Kilde: Lev nu DR - 30.10.14

Kommentarer

Populære opslag