Skab mangfoldighed i din have


Nå jeg kigger ud i min have og ser den variation af træer, buske og med tiden forhåbentligt mange flere urter/stauder, er det med fryd for øjet. For derude i haven, har hvert et træ og hver en busk sammen med andre vækster, en ikke ubetydelig rolle når vi taler om natur biodiversitet.

Og hvad er en have uden liv? For mig er det en naturlighed at havens liv er et samspil imellem menneske og dyr og planter. Haven er ikke kun min oase men også dyrenes oase. Og vi skal alle være der i balance med hinanden. Kun når nogen begynder at dominere for meget i forhold til andre, bliver der uro og ufred i det lille sammetømrede samfund. Som fx. når den brune snegl synes det er fedt at æde alle havens urter og stauder. Nok må den have sin ret, men at æde alt på sin vej, bliver en kende for meget for ikke kun mig, men også for havens andre dyr, der har deres glæde af urternes blomster og frø.

Jo flere plantearter vi generelt har i vores haver, jo flere dyrearter har vi også. En have uden busketter og træer, vil som oftest også være en have der er fattig på fugle. Mange urter og blomster samt frugtsættene træer og buske giver et rigt insektliv og dermed også føde for fuglene.

Skulle man nu være ejer af et stykke jord, så mener jeg i bund og grund også man har en forpligtigelse i at værne og pleje dette lille stykke jord. Vi bor i et land for arealudnyttelsen er meget høj. Det meste af vores jord er udnyttet til landbrug og dermed intensiv drift. Eng, mose og krat er presset fra alle sider, trods de gode velmenende ord fra diverse politikere. Ansvaret for om vi ønsker en reel natur vi kan gå ud i og nyde om også 15-20 år ligger i vore egne hænder og vi skal selv yde for bevare den.

Overordnet kan vi starte med at se vores små enkelte jordlodder som et større sammenhængende hele, hvor vi hver i sær sikre mulighederne for plante og dyrelivets muligheder for at leve og eksistere. Hvis vi alle indplanter få danske arter i vores haver, så forøges mulighederne for at dyrelivet også for det bedre betydeligt. Og mulighederne for at disse plantearter vil sprede sig videre til andre haver vil ligeledes være relativ stor. Omvendt skal vi lade de små overskuds arealer, vi har under buske eller i udkanten af have, forblive som et stykke vild natur, hvor insekt og dyrelivet kan slå deres folder.

Det handler om at så og plante hjemmehørende plantearter samt lade vilde urter finde vej til vore haver. Fortjenesten vil være en mere frodig og artsrig have der byder på mere end blot plastic havemøbler, en trimmet græsplæne og japansk kirsebær i forhaven. Undgå eller minimer brugen af ukrudtsmidler og insektmidler i haven. Brug det med absolut omtanke hvis nødvendigt.

Gå ud i naturen og lad jer inspirerer af den udtryk og implementer det i din have. Der findes så mange smukke træer, buske og vilde urter derude, der også kan købes som enten frø eller planter i planteskolen og som vil stortrives i netop din have. Og ofte vil de trives bedre end alle de eksotiske planter du forsøger dig med.

Jeg taler ikke for at vi alle skal være økofanatikere eller bandlyse de mange smukke haver vi har over det ganske land fyldt med smukke eksoter. Blot agitere for at give lidt plads til naturen, enten som en integreret del af haven eller lade den udfolde sig i de ikke opdyrkede arealer vi ofte har i udkanten af haven.

Kan vi ikke engang passe på vores egen natur, hvad grundlag er der så for at diskutere klimaproblemer.

Kommentarer

Populære opslag