Natur og Ideologier i Landskabsarkitekturen

Naturideologier har igennem flere århundreder spillet en væsentlig rolle i landskabsarkitekturen.
Jeg har har netop færdiggjort mit speciale i landskabsarkitektur der netop omhandler naturideologier før og nu.

I kan læse resuméet herunder og i bunden finder i linket til det fulde speciale i form af en pdf fil.


resumé

Naturlige landskabsarkitektoniske ideologier er på ingen måde nye. De skal ses som en del af en evolutionær proces sket over tid. Det skyldes at vi som mennesker har et naturligt bånd til naturen. Et bånd som til gengæld ikke altid har haft samme værdi. I takt med at vi som mennesker ofte vokser op og lever i byen det meste af vores liv, betyder at vi gradvist mister kontakten til naturen. Her spiller landskabsarkitekturen en vigtig rolle som formidler i at styrke denne forbindelse også i fremtiden.
Den naturlige landskabsarkitektur har igennem århundreder været en væsentlig del af udviklingen af urbane parker i udlandet. Specielt i lande som USA, Holland og Tyskland har der været en tradition for denne stil. Det der startede som den engelske landskabshave, er i dag blevet til urbane parker som udmærker sig ved både at have en stor æstetisk og rekreativ værdi, men ofte også en bæredygtig dimension.
Dette speciale omhandler nogle af hovedfigurerne i den naturlige landskabsarkitektur. Landskabsdesignere som William Robinson, Jens Jensen, Jac P Thijsse samt nyere personer som fx Piet Oudolf og Heiner Luz har om nogen påvirket udviklingen og tilgangen til naturlige grønne anlæg.
Herhjemme har den naturlige landskabsarkitektur ikke haft samme betydning. Grunden til dette skal ses både i relation til tradition, økonomi og måden hvorpå vi plejer vores grønne områder. Der er dog et uudnyttet potentiale i, at vi også herhjemme begynder at gøre brug af den naturlige tilgang til landskabsarkitekturen.
Specialet vil tage afsæt i tidligere tiders natur ideologier for herigennem, at give et indblik i de muligheder der ligger inden for denne type landskabsarkitektur. Der redegøres for forskellige landskabsarkitektoniske ideologiske tilgange til stilarten, ligesom der udredes forskellige holdninger til hvorledes naturlige plantninger skal fortolkes.
Den naturlige landskabsarkitektur vil også i fremtiden spille en væsentlig rolle. Det vil den i høj grad på grund af de klima og miljømæssige problemer, som vi står overfor at skulle løse. Her kan den sammen med teknologi anvendes som redskab til fx at løse regnvandsproblemer eller hjælpe byen til at får en større artsdiversitet.
Herhjemme er der brug for en grundig dialog og tværgående faglige samarbejder for, at den naturlige landskabsarkitektur udbredes på alle niveauer. Viden og erfaring skal danne basis for at nye naturlige plantninger skal kunne lykkes, i de til tider ugunstige forhold man finder i byens urbane landskab.
Skal den naturlige landskabsarkitektur have en relevans også i fremtiden, er det nødvendigt at både de rekreative muligheder, æstetiske oplevelser og bæredygtige aspekter går hånd i hånd, som ligeværdige. Parker skal også i fremtiden afspejle den tid de fungere i og er en del af. De skal opfylde vores behov og give os den naturoplevelse vi ikke henter længere udenfor byen.
Parker, store som små, vil fortsat være en økonomisk gevinst for byer også i fremtiden, da de er med til at sikre en moderne vitalt byliv, som er demografisk diverse og humane.

Link:
Natur og Ideologier i landskabsarkitekturen

Kommentarer

Populære opslag