I de varme måneder handler det om at nyde haven...



I de varme måneder handler det om at nyde haven, men skal man ud og rejse, er det en idé at forberede ens grønne oase.
I de varme sommermåneder er det vigtigt at få vandet haven – for man kan hurtigt se en tydelig forskel.
”På bare halvanden uge kan man blive overrasket over, hvor meget der sker med en have – græsset bliver højt, ukrudtet skyder og vælter op alle vegne,” siger Jesper Corfitzen, der er havefaglig leder i Haveselskabet og uddannet gartner ved det kongelige engelske hof.
Så hvis man står og skal på ferie eller i sommerhus, er der nogle foranstaltninger, man skal tage højde for inden, hvis man ikke vil komme hjem til en overraskelse efter ferien.
”De planter, man plantede om foråret, skal man huske at vande godt igennem. Det er også en god idé at samle alle sine krukker et centralt sted, hvor der er halvskygge – måske helskygge – for så er der lidt mindre fordampning. Der er forskel på, om planterne står ude i stolen og steger, eller om de står i skyggen. Det gør det også lettere for naboen, hvis man har bedt dem om at se efter planterne, hvis de står samlet og ikke skal vandes så tit,” siger han.
Slå græsset
Et andet godt råd er at få luget haven ud for ukrudt.
”Den her sommertid, hvor det er lunt, men der også kommer lidt nedbør, er virkelig noget, der får ukrudt til at vokse. Hvis man er hjemme i sommeren, er det en god idé lige at være over haven en gang om ugen, men skal du ud og rejse, så sørg for at få den luget godt i bund, inden du tager afsted,” siger han.
Har du en græsplæne, er det også en god idé at slå den, inden du tager afsted – gerne lidt kortere, end du ellers ville.
”Juli er også et rigtig godt tidspunkt at klippe hækken, så hvis du ikke er gået i gang endnu, er der ingen grund til at udsætte det,” siger han.
Skab skygge
Karen Dahl, der er havearkitekt hos Havens Arkitekter, mener, at man ikke nødvendigvis behøver at knokle alt for meget rundt i haven i varmen.
”Man har mulighed for at tænke lidt over sin have, når man sidder på terrassen med sin gode bog. Mens man drikker en kop kaffe, kan man lige se udover haven og mærke efter, hvordan man sidder – om det er et rart sted, hvad man kigger ud på, om der er læ, og om man har en dejlig let skygge eller skal bruge fire parasoller for at kunne holde ud at være på terrassen,” siger hun.
Lette træer er, ifølge hende, en oplagt måde at skabe lidt skygge, der hvor man opholder sig mest i haven.
”Gode lette træer som paradisæbler og frugttræer er rigtig gode til at give diffus skygge. Det er de færreste, der kan holde ud at sidde og spise frokost i bagende sol,” siger hun.
Det er muligt at købe træerne på planteskoler.
Lav aftale med naboen
I køkkenhaven er det vigtigt at huske løbende at høste frugten af alt det arbejde, man har lagt i den i foråret.
”Man skal nyde det, mens det er friskt, og kartoflerne stadig er fine og små og ikke er blevet alt for store og hårde. Lige pludselig er det knapt så spændende, og supermarkederne bugner af de selvsamme varer,” siger Jesper Corfitzen.
Hvis man skal afsted og har en køkkenhave med højbede, er det en idé at lægge fiberdug eller skyggenet udover, fordi det er med til at sænke fordampningen.
”Hvis man har et drivhus, er det også en god idé at kalke det over eller sætte skyggenet over og åbne dørene, så det ikke står og koger, mens man er væk,” siger han.
Find fred i haven
På trods af alle gode råd, så er det altså vigtigt, at haven bliver vandet, så hvis ikke man har automatisk vandingssystem, er det en rigtig god idé at alliere sig med naboen.
”Giv endelig naboerne lov til at plukke, hvad der måtte være, for hvis det hænger og bliver alt for stort, så er det med til at dræne planten for energi og gør, at nye agurker eller tomater bliver gule og falder af,” siger han og fortsætter:

”Haven er det mest oplagte sted, hvor du har direkte adgang til at læse en bog, få en lur i en afslappende stund under et æbletræ i skyggen, nyde livet med dine venner, grille om aftenen og finde din egen indre fornyede energi og ro. Haven er for mig det sted, hvor jeg selv finder fornyede kræfter, går tur og tænker store og små tanker. Det er her, jeg kan få en stund med mig og min egen sjæl. Uforstyrret fra telefoner, mails og ikke nødvendigvis at skulle forholde sig til andre.”

Kilde:Haven i Politikken søndag den 3. august 2014

Kommentarer

Populære opslag