Haven før og under ferien

Ferietiden er over os og derfor er der en række forholdsregler du bør tage, hvis ikke din have skal gå til imens du er væk. Derfor er der en række råd til, hvad du kan gøre for at gøre haven ferieklar.

Har du mange tilplantede potter og krukker, så ryk dem sammen et sted i haven, hvor der er skygge og læ. Det kan f.eks være på nordsiden af huset. Skygge og læ fordi det nedsætter fordampningen. En 1,5 liters brugt sodavandsflaske, fyldt med vand, kan gøre det ud for et selvvandings system, hvis du vender den om på hovedet og sætter den lidt ned i potten.

Potter, krukker eller altankasser skal altid gennemvandes inden afrejse. Mindre potter vandes bedst ved at nedsænke dem i en spand med vand og lade dem suge der i nogle minutter. Større krukker eller altankasser skal være gennemvædet.
Større krukker der ikke kan flyttes til et skyggefuldt sted, kan eventuelt tildækkes med et skyggenet der fastgøres. Det vil nedsætte fordampningen og derved minimere udtørring.

Græsplænen bør slås lige inden man tager afsted, så den ikke bliver alt for høj i perioden man er væk. Men pas på med at slå den for lavt. en klippehøjde på 4-5 cm er passende. Ved laver klipning risikere du nemlig at skære vækstpunktet af. Græsset bliver ved lav klippehøjde også mere sårbart overfor eventuelle tørkeperioder med stærk brændende sol. Dog vil en tør og gul plæne ofte hurtigt komme sig når vi igen får regn. Lad eventuelt græsafklippet blive liggende efter græsslåningen, da det er med til at holde på fugten. Dog uden at ligge i tykke græskager.

Når vi taler om græsplænen er det ligeledes altid en god idé at fjerne tunge ting og sager fra plænen. Parasolfødder, badebassiner eller blot en spand er ting der over en kortere periode kan få græsset til at gå pga. manglende lystilførsel.

Har man bede der ikke må tørre for meget ud under ferien, kan en grundvanding være en god idé. Vanding af bede kan foregå enten med siveslange, vippevandere eller sprinklere. Det er altid bedst at vande enten morgen eller aften. Jorden skal have mindst 20-30 mm vand svarende til 20-30 liter pr m2, hvis det skal batte noget og ikke have en skadelig virkning på planterne.
Hvis du sjatvander risikere du at planterne begynde at sætte rødder kun i overfladen og ikke dybden, hvilket blot vil gøre dem endnu mere sårbare overfor tørke.

Nye plantninger er vigtige de første år at holde med vand i tørre perioder. så skal du ud at rejse, kan det være en god idé at vande de nyplantede hække, buske og træer eller nytilplantede bede.

Den bedste og mest indlysende ting man kan gøre, når man skal ud at rejse, er ved at alliere sig med en havepasser. Det kan enten være nærtboende familie, naboer eller venner som kan kigge efter haven i ens fravær. Inviter dem et par dage før afrejse på et besøg og gennemgå hvad det er de skal særligt være på vagt efter med vanding. De kan således også stå for tømningen af postkassen. skulle en længerevarende hedebølge sætte ind, kan de også sætte en vippevander på til at køre en times tid eller mere de steder hvor det trænger. tilbyd dem at plukke friske blomster med hjem eller tage friske køkkenurter fra køkkenhaven.
Sæt i øvrigt de redskaber frem som havepasseren skal bruge i jeres fravær frem og gør det lidt nemt for dem. Det gør at de gider tage tjansen også en anden gang.

Har man drivhus er det vigtigt at sikre sig der er vandtilførsel nok til planterne. Det kan enten være vha. de såkaldte kapillær vandingskasser eller at netop havepasseren har adgang til at kunne vande for jer. For at nedsætte fordamningen i drivhuset, kan man skygge det til med enten et indvendigt skyggenet eller kalke det med læsket kalk udvendigt (læsket kalk kan afvaskes igen). Sørg også for rigelig med ventilation. Automat vindues åbnere kan være en fordel på især varme dage.

Husk også at vand køkkenhaven inden afrejsen.
Vil du spare på vandregningen, kan du opsamle regnvand fra taget på huset og genbruge det i dine krukker og bede. Regnvand kan opsamles i enten større beholdere eller tønder. Dog skal de være tillukkede og placeres i skyggen.

Kommentarer

Populære opslag